Lestidae

Timandra griseata Hepialus lupulinus

Lestes barbarus (Fabricius, 1798)
Zwervende pantserjuffer Migrant Spreadwing (Southern Emerald Damselfly) L: 40 - 45 mm
     
Relevant Dutch Literature (Eng. Summary)
  Zwervende pantserjuffer videu Den Helder

Zwervende pantserjuffer man Adult (male), Weerwille, Drenthe, August 12, 2007
Zwervende pantserjuffer vrouw

Adult (female), Den Helder, Noord-Holland, July, 1999

Zwervende pantserjuffer vrouw Adult (older female), Hooghalen, Drenthe, September 5, 2006
Zwervende pantserjuffer eiafzet Adult (female) ovipositing in dry area, Den Helder, Noord-Holland, August 22, 2005
Zwervende pantserjuffer tandem Adult (male & female) preparing for ovipositing in dry aerea, Den Helder, Noord-Holland,  2000
Zwervende pantserjuffer tandem

Adult (male & female), Den Helder, Noord-Holland, August 22, 2005

biotoop Zwervende pantserjuffer duinen

Typical habitat Lestes barbarus in Den Helder, Noord-Holland, August 22, 2005

Habitat: Dune slacks, shallow depressions and meadow pools


 

Distribution: Througout the country mostly in low numbers. In dune aereas sometimes very abundant.

Flight season: End of June to August


Status: Not endangered


CheckStat